Къща за гости, с. Мостово

Предмет на разработката e къщa за гости в с.Мостово, общ.Асеновград,
обл.Пловдив.
Къщата за гости е на два етажа и е решена свободностоящо в имота спрямо визата за проектиране.
В югозападния край на имота, откъм улицата е разположен паркинг с 5 паркоместа, а откъм северозапад подход към къщата.
В къщата на кота 0.00 са разположени веранда, входно антре, стълбище за достъп до вторият етаж, с осветление от юг и изток, битово помещение, спалня с баня, WC.
На кота +2.80 са проектирани коридор, килер и три спални с отделни бани, като към една от тях е прибавена и тераса на югоизток.
В духа на българската традицията екерите са орнаментирани с дървени елементи.
Дървените елементи в екстериора и в интериора задължително се третират с противопожарно покритие и импрегнация с цел осигуряване на нужната пожарозащита.
Архитектурният образ се придържа към мащаба, строителните материали и фасадна композиция на планинската родопска къща в симбиоза със съвремените чисти архитектурни форми.
Носещите конструкции на сградите са монолитни, стоманобетонни.
Ограждащите стени са от тухлена зидария с дебелина 25см с необходимата ефективна топлоизолация, монтирана външно. Предвижда се изолиране на топлинните мостове с топлоизолационен материал, монтиран външно на стоманобетонната конструкция и ограждащите стени. Вътрешните преградни стени са тухлени с дебелина 12см и 25см.
Покривът е четирискатен/многоскатен с наклон 35%, изпълнен с дървена покривна конструкция, хидроизолации и покрит с керамични керемиди.
Фасадите са топлоизолирани и облицовани до цокъл облицовка изкуствен камък „тип родопски зид“ и измазани с бяла мазилка. Дограмата е от дърво (3-слойно слепено) с двоен стъклопакет(бяло флоатно нискоемисионно Ка-стъкло). Отоплението е посредством камина и електрически конвектори.

Comments are closed.